Бърза имуностимулация по Dr.Mario

Понятието „бърза имунопрофилактика“ съм въвел преди години. Тя има следните особености:

 • Продължава кратко – от 7 до 14 дни.
 • Съставена е изключително от природни продукти.
 • Използва се преди заболяването, при риск – контакт с болни.
 • Прилага се и след болестта – в процеса на оздравяване, когато детският организъм неистово се нуждае от бързо укрепване.
 • Тя е строго индивидуална – всички знаете какъв е „сценарият“ на боледуване на вашето дете и още в началото, при простуда или вирус, насочвате терапията към него.
 • Не е ефективна по време на болестта.

Започваме с бебетата.

За съжаление, те боледуват често. Причините за това са:

 • неправилно хранене
 • лоши контакти – среща на бебето с болни деца.

Няма да се уморя да повтарям, че всяко второ дете до 7 години е носител на микроби. Не трябва да го допускате на по-малко от 3 метра разстояние до вашето бебе. В противен случай резултатът е ясен: на следващия ден – хрема, на по-следващия – кашлица и т.н.

Изключително внимателни трябва да бъдете, когато бебето посещава заведения, детски кътове и др. През зимата тези места са особено опасни. А когато подготвяте кръщене или рожден ден, мислете повече за посетителите и се интересувайте пряко дали детето им има някакви симптоми.

Това е по-важно от логистиката на събитието – покани, храна, помещение, ритуали и др.

И така, най-добрите медикаменти за бърза имунопрофилактика на бебета са три:

 • витамин С
 • „Осцилококцинум“
 • Шуслерова сол № 3 – „Ферум фосфорикум“.

Когато бебето е направило контакт с болно дете и искате да предотвратите заболяване, започнете следната схема:

 • „Осцилококцинум“ – 1 флакон се разтваря в 10 – 15 мл вода. Трябва хубаво да се разградят гранулките. Бъдете търпеливи. Разтворът се поднася на гладно и е добре да се изпие в продължение на няколко минути. Не е грешно, ако престои и по-късно, след няколко часа, се даде остатъкът на бебето с биберон или лъжичка.

„Осцилококцинум“ е много добър бърз имуностимулатор, който щади крехкия бебешки организъм. Той винаги се дава преди хранене, на гладно.

 • Витамин С – малка ампула (100 мг). Той засилва всички фази на имунната реакция. Може да се разтвори в малко вода – 2 мл – и се поднася на бебето или с биберон, или с лъжичка. Витамин С се приема между храненията.
 • Ако в семейството има остра вирусна болест – някой от близките роднини е с много висока температура – и ако бебето има първи прояви на болест – неспокойствие, кихане, отказ на храна, то тогава към профилактичната схема може да включим и Шуслерова сол № 3 – „Ферум фосфорикум“. Как се дава – 2 таблетки се разтварят в 50 – 100 мл вода, това количество се разделя на 3 части и в рамките на деня се поднася на бебето сутрин, обед и вечер. Желателно е приемът да е между храненията.

Ако бебето има контакт с варицела – най-честата шарка – то към горната схема може да добавите и „Рус токсикодендрон 15 СН“ – 2 пъти по 5 гранули.

Ако въпреки тази схема бебето се разболее, веднага трябва да го заведете на преглед и да изпълнявате предписанието на вашия лекар.

Бързата имуностимулация има и втора част. Тя се прилага непосредствено след оздравяване, за да може бебето бързо да се възстанови и да отдалечим следващото заболяване.

Изключително е неприятно да се допусне серия от болести.

След оздравяване първата ни работа е да възстановим апетита. Затова аз препоръчвам за 7 дни да се дава на бебето „Ликоподиум 5 СН“ – 5 гранули, които се разтварят в 10 мл вода и се приемат винаги сутрин на гладно. Разбира се в добавка със сиропа Имунокидс:

https://www.d-rmario.com/product/imunokids/

А ако добавим и „Силицеа 30 СН“ – 5 гранули вечер, то ударно ще повишим имунитета.

Ако бебето има остатъчна кашлица, препоръчвам:

 • „Сулфур йодатум 9 СН“ – 2 пъти по 5 гранули
 • „Пулсатила 15 СН“ – 2 пъти по 5 гранули.

Продължителността на тази схема е кратка – 7 дни.

Изключително подсилващ ефект ще има и от приема на витамини.

Аз използвам „Уелкид Бейби“ – много добър и балансиран сироп, съдържащ нужните витамини и минерали. За бебета от 3 до 6 месеца дозата е 2,5 мл (половин чаена лъжичка), а за деца от 6 месеца до 5 години – 5 мл. Приема се между храненията. След отваряне е годен до 3 месеца. Винаги надписвайте датата, когато сте започнали приема.

Другият сироп е „Биозин Кидс“ – съдържа коластра, витамин D, цинк и инозитол. Дава се след 6-ия месец по 5 мл на гладно 1 път на ден.

Бърза имунопрофилактика за по-големи деца

При контакт с болен веднага започнете приема на:

 • 1 таблетка „Инфлуцид“ и 1 таблетка „Осцилококцинум“
 • витамин С – 100 мг.

И тук има нюанси, в зависимост от какво най-често боледува вашето дете.

Ако прави чести гнойни ангини, към горната терапия прибавете „Хепар сулфурис 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули, и „Ангин-Хил“ – 2 пъти по 1 таблетка.

Ако възпалява лесно третата сливица – това е най-честото заболяване при деца до 7 години. Почти винаги след вирус те запушват нослето и не след дълго започват да кашлят. Тази кашлица се дължи на секретите, които се стичат по задната част на гърлото.

Добър вариант е да започнем прием на капки през устата „Назо-Хил“ – дозата варира в зависимост от възрастта. При деца до 2 години е 3 пъти по 3 капки през устата, разтворени в малко вода, от 2 до 6 години – 3 пъти по 5 капки, а над 6 години – 3 пъти по 9 капки.

Освежаващ ефект има впръскването в нослето на спрея „Кависепт“ – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра, или „Грип Стоп“.

Инхалаторът е задължителен при тези деца. Много често започването на инхалации с физиологичен разтвор – натриев хлорид 0,9% – ще предотврати всякакво усложнение. Дозата на инхалацията е 3 мл и се прави 3 пъти на ден, обикновено за 3 до 5 дни.

Ако детето има склонност към гнойна секреция по гърлото, много добър ефект ще има приемът на „Калиум сулфурикум 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

При екстремно запушено носле препоръчвам „Апис мелифика 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

Ако боледува от ларингит – проявява се със суха и честа кашлица и промяна на гласа. Затова първата ни реакция е да им дадем „Хепар сулфурис 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

При лаеща кашлица тази схема ще предотврати бъдещи усложнения:

 • „Спонгиа тоста 9 СН“ – 3 пъти по 5 гранули
 • „Самбукус 9 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

И тук използването на инхалации с физиологичен разтвор ще облечи състоянието.

Ако слабото място му са бронхите и най-честите заболявания са спастични бронхити – още при първа кашлица започнете следната изпитана схема:

 • „Антимониум тартарикум 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули
 • „Купрум металикум 9 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

Инхалациите с физиологичен разтвор са задължителни – правят се 3 пъти с по 3 мл.

Ако детето боледува от възпаления на ушите (отити) – при силни болки: „Фитолака 9 СН“ – 2 пъти по 5 гранули, и „Хепар сулфурис 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули.

При склонност към гноен процес: „Авиаре 15 СН“ – 5 гранули един път седмично за един месец.

И при по-големите деца при намален апетит се налага да се приема „Ликоподиум 5 СН“ – по 5 гранули сутрин.

При остатъчна кашлица комбинацията от „Пулсатила 15 СН“ – по 5 гранули сутрин, и „Сулфур йодатум 9 СН“ – по 5 гранули на обед, която посочих при бебетата, също е много полезна.

Изключително е важно след боледуване от шарките – скарлатина, варицела, морбили и рубеола – детето веднага да започне да приема имуностимулиращи медикаменти. За тях ще поговорим по-конкретно в специалната част на книгата.

Откъс от книгата на Д-р Марио Янакиев “Кодът на детския имунитет” – https://www.d-rmario.com/product/kod/

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!