Вирус причинява бронхиолит при децата

Бронхиолит

От книгата  “Кодът на детския имунитет” 

Това белодробно възпаление е често срещано в кърмаческата възраст. То протича внезапно и сравнително тежко. Родителите се притесняват, защото много често лекарите са неубедителни в обясненията за състоянието на детето.

Какво представлява бронхиолитът?

Той е възпаление на най-малките дихателни бронхи – бронхиоли, което води до тяхното запушване.

Бронхиолитът се среща при деца до 2-годишна възраст и най-често при бебета до 8 месеца.

Кои са причините за неговото възникване?

Най-честият причинител е респираторно-синцитиалният вирус. На второ място са парагрипните вируси, риновирусите и грипните вируси. Ето защо трябва да пазим много нашите малки бебета от контакти с болни през грипните епидемии.

Бронхиолитът се среща най-често през месеците от януари до май.

Какво се случва при бронхиолита?

Вследствие на възпалението бронхиолите се стесняват и запушват от отока на лигавицата и запушалката от слуз. Не може да се осъществява добър трансфер на въздух и съответно кислород до следващите структури – алвеолите. Именно при тях (алвеолите) кислородът се дистрибутира в кръвта.

Белият дроб се раздува – става емфизематозен. За да осъществи ефективен газообмен, детето започва да диша учестено.

Кои са главните симптоми на бронхиолита?

Заболяването започва най-често като инфекция на горните дихателни пътища с хрема и кашлица.

Влошаването се маркира с необяснима възбуда, упорито безапетитие и липсващ сън.

Първоначално температурата не е висока, но се покачва рязко с нарушаване на общото състояние.

Тежкото дишане (диспнея) е най-характерният симптом. То може да достигне до 80 – 100 дихателни движения в минута, което го прави още по-неефективно.

Чува се от разстояние издишващо свиркане.

Взаимоотношение ваксини – имуномодулатор

Ние, лекарите, казваме, че тиражът е тотален. Под тираж разбираме учестено хлътване на горната част на коремчето, кожата над ключиците и движение на ноздрите на нослето. Всичко това е вследствие на дихателната недостатъчност.

Кожата на детето е бледа и синкава (цианотична).

Как се поставя диагнозата?

Бронхиолитът е сериозна дихателна инфекция, при която общото състояние на бебето е силно нарушено, то е отпуснато и отказва да се храни, а дишането е изключително тежко, шумно и учестено.

Лекарят веднага ще назначи изследвания. На рентгенографията на белия дроб ще се открие тежък емфизем – изпълване на белия дроб с въздух. Може да се срещнат бели уплътнения, които са пръснати двустранно. Те са израз на слепване на алвеоли в определени участъци (ателектази). Започват да се откриват и пневмонични огнища.

От кръвните изследвания са променени най-вече тези от газовия анализ. Концентрацията на кислорода в кръвта е силно намалена, докато тази на въглеродния диоксид не е променена.

Резултатите от пълната кръвна картина говорят за вирусна инфекция и не ни изясняват диагнозата.

Какви могат да бъдат усложненията?

Бронхиолитът е сериозно заболяване. Много често бебетата се хоспитализират, защото имат нужда от интензивни грижи както за терапия, така и за проследяване на кръвните показатели.

Бронхопневмонията е едно от усложненията. Тя се разпознава по вдигане на температурата, увеличение на дихателната недостатъчност и специфичната рентгенография на белия дроб.

Развитие на астма. Много често след прекаран бронхиолит бебето повтаря тези дихателни пристъпи и има риск от развитието на астма. Ето защо то трябва винаги да се лекува прецизно.

С какво може да се обърка бронхиолитът?

Обструктивен бронхит – при него също имаме тежко и свиркащо дишане, но общото състояние на детето е добро. Разбира се, тази диференциална диагноза ще се осъществи само от лекар.

Ларингит – кашлицата е кънтяща, вдишването е затруднено. Гласът е дрезгав.

Бронхопневмония – при нея има тотално възпаление на отделен участък на белия дроб. Доказва се с рентгенография и пълна кръвна картина.

Сърдечна недостатъчност – когато детето има шум на сърцето и специалистите кардиолози са го определили като органичен (сърдечна аномалия), при определени обстоятелства състоянието може да се влоши и детето да има задух и цианоза (синьо оцветяване по кожата) на лицето. Тук диагнозата се поставя от специалист, след като се направи електрокардиограма и ехографско изследване на сърцето.

Лечение на бронхиолита

Това състояние изисква бърза и навременна диагноза от специалист. Лечението при малко кърмаче почти винаги се провежда в болница.

Хомеопатията може да помогне с бърза профилактика след оздравяването.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!