Каква всъщност е нормата на кръвната захар

Тя е важен параметър за оценка на метаболитното здраве и е от ключово значение при диагнозата и управлението на диабет.

С понятието кръвна захар се означава съдържанието на глюкоза в кръвта. Глюкозата е вид захар, която предоставя енергия на организма и е важна за нормалното функциониране на клетките.

Кръвната захар се използва като мярка за оценка на нивата на глюкоза в организма и контрола на обмяната на въглехидрати.

Кръвната захар е важен параметър за оценка на метаболитното здраве и е от ключово значение при диагнозата и управлението на диабет. 

В същото време обаче с напредването на възрастта и нормата за кръвните показатели се променя.

Освен това нивата зависят и от различни фактори, като начин на живот, генетика и дори климат.

Норма за кръвната захар над 60 години

Нормите от 3,3-5,5 mmol/l са средни и са специално за хора на възраст 14-60 години, според изданието The Health Site.

При децата процентите са малко по-ниски, а при възрастните хора по-високи. За различните възрасти нормата е следната:

за новородени – 2,8-4,4; 

при деца под 14 години – 3,3-5,6; 

при лица 14-60 години – 3,3-5,5; 

в напреднала възраст (60-90 години) – 4,6-6,4; 

в много напреднала възраст (над 90 години) – 4,2-6,7 mmol/l.

Роля на глюкозата 

Глюкозата е основният източник на енергия за клетките, тя е гориво за нормалното функциониране на всички органи и системи на човешкото тяло.

Нивото на кръвната захар е доста лабилен показател, но в тялото на здрави хора този показател се поддържа в доста тесен диапазон и рядко пада под 2,5 mmol / l и се повишава над 8 mmol / l (дори веднага след хранене).

Специален хормонален механизъм поддържа необходимото ниво на глюкоза в кръвта. Глюкозата влиза в тялото с храната. Храната се разгражда в стомашно-чревния тракт, след което глюкозата се абсорбира в кръвта.

За да влезе глюкозата в клетката, е необходим инсулин. Този хормон се произвежда в специални клетки на панкреаса и повишава пропускливостта на клетъчните мембрани за глюкоза.

Пет народни средства ще ви избавят от стомашни киселини и гастрит

Ако клетките на панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин или клетките на тялото вече не приемат инсулин, тогава глюкозата остава в кръвта. В този случай клетките на органите и тъканите не получават енергия и „гладуват“.

Ако глюкозата влезе в тялото в излишък, тя се трансформира в енергийни резерви. Глюкозата се превръща в гликоген – подвижен резерв от въглехидрати в тялото, който се съдържа в черния дроб и мускулите.

Черният дроб на възрастен съдържа запас от глюкоза под формата на гликоген, достатъчен за поддържане на нормални нива на кръвната захар в продължение на 24 часа след последното хранене. При децата в предучилищна възраст гликогенът се задържа 12 часа или по-малко.

Ако запасите от гликоген вече са достатъчно големи, тогава глюкозата започва да се превръща в мазнини. 

При пълна липса на въглехидрати в храната (по време на гладуване или диети без въглехидрати) глюкозата се образува в тялото от мазнини, протеини и по време на разграждането на гликогена.

Повишаването на нивата на кръвната глюкоза възниква под въздействието на няколко хормона: глюкагон, произвеждан от клетките на панкреаса; надбъбречни хормони; хормони на растежа на хипофизата и хормони на щитовидната жлеза./ zdrave.to

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!