След взрива на тротинетка: Какви опасности крият литиевойонните батерии

Съветите на преподавател по електротехника

След като батерията на тротинетка се взриви в апартамента на музиканта от „Ку-Ку бенд” Цветан Недялков и изби прозорците на жилището, възникна въпросът  какви опасностите крият литиевойонните батерии и как можем да се предпазим от инциденти с тях? В ефира на „Здравей, България” преподавателят по електротехника инженер Йовко Раканов даде полезни съвети за правилна експлоатация.

Освен при производството на електрически тротинетки, такъв тип батерии се използват и при мобилните телефони, и при лаптопите. Експертът препоръча, ако видим, че батерията се е подула, да не използваме устройството, защото то може да се взриви.

„Добре е, когато се зареждат такива батерии, да не е на място, което е пожароопасно”, подчерта, инж. Раканов. Препоръката е това да се случва в коридор или мазе, например. Обикновено взрив може да се получи при презареждане на батерията, казва още преподавателят по електротехника./Nova

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!