Научно изследване: Пластмасите съдържат вещества, които атакуват ендокринната ни система

Научно-изследователска група по основна и клинична онкология на Clínica del ibs.GRANADA *, ръководена от Николас Олеа, откри пряка връзка между високите нива на бисфенол А и когнитивните, и поведенчески проблеми при деца на възраст от 9 до 11 години, които се проявяват през цялото им юношество.

Николас Олеа, който е координатор на тази работна и изследователска група, е професор по радиология и физикална медицина в университета в Гранада, лекар в клиничната болница  Сан Сесилио (San Cecilio) и eксперт към изследователските програми за ендокринни нарушения в Дания, Франция и ЕС.

Според собствения му разказ, всичко започнало, когато работейки върху рака на простатата, осъзнал, че пластмасата, открита в пробите на изследваните пациенти, смятана дотогава за безобидна, е пряко свързана с развитието на тези тумори.

 От този момент нататък той започва да изследва връзката между тези синтетични вещества и здравословните проблеми, които могат да причинят.

Бисфенол А е добре познат ендокринен разрушител. Той е разработен като синтетичен естроген през 1936 г. и в момента присъства в много от пластмасовите предмети и прибори, които са част от нашето ежедневие.

Направете детокс на вашия и детския организъм с тези продукти:

Изследователската група от Гранада показа, че бисфенол А може да модифицира човешката ДНК, което влияе върху поведението, имунната система, общия метаболизъм и репродуктивната система. Също така се свързва с някои хормонално зависими видове рак.

Какво е въздействието на ендокринните разрушители върху организма?

Първото, което трябва да знаем е, че засягат всички хора, но въздействието им върху жените и децата е по-голямо. Това е така защото много от тези химикали имат естрогенен ефект, към който жените са особено чувствителни.

 При децата периодите на най-голяма чувствителност са по време на ембрионалното развитие, още в утробата на майката, а също така през ранното детство, когато хормоналната система е по-крехка и е в процес на формиране.

 Смята се, че това, което се случва през първите две години от живота на човек, включително по-време на вътреутробната фаза, ще бъде ключово за всичко онова, което ще се случи в живота му като възрастен. Това се отнася  както до физическото, така и до емоционалното  здраве на човека.

Какво можем да направим за да намалим експозицията си на  ендокринни разрушители ?

Независимо колко широко разпространени са тези химически вещества (дрехи, храна, козметика, дом, въздух, вода…)  с някои лесно приемливи мерки можем да намалим или да избегнем експозията ни на голяма част от тях.

1. Да избираме, когато е възможно, органично отгледани храни, без пестициди и химически вещества. Не бива да забравяме, че в млечните продукти и животинските мазнини  се натрупват особено високи концентрации на тези разрушители.

2. Да ограничим консумацията на големи риби (паламуд, риба тон, риба меч…). Те живеят по-продължително и натрупват повече токсини в организма си.

3. Да не ядем храна, опакована в пластмаса и също така да избягваме храна от консерви с вътрешно покритие. И така също да бъдем много внимателни със затоплянето на храна в пластмасови съдове.

 4. Да се уверим, че домакинските почистващи препарати имат сертификат Ecocert, който гарантира, че не съдържат вредни вещества. Можем да използваме също натурални продукти като натурален сапун, оцет, лимон или сода бикарбонат.

5. Да се уверим, че продуктите за лична хигиена, козметика и грим не съдържат химически продукти. През лятото да бъдем особено внимателни със слънцезащитните кремове, инсектицидите и репелентите против комари.

6. Естествените тъкани (памук, вълна…) винаги са за предпочитане пред текстила от синтетични влакна. Трябва да се отделят специални грижи за бебешките дрехи, за плюшените играчки и всичко онова, което  децата могат и обикновено слагат в устата си.

7. Да избягваме тенджери и тигани, покрити с тефлоново незалепващо покритие.

8. Да  избираме благородни материали за домакинството: дърво, стъкло, керамика и метал вместо пластмаса.

 9. При ремонти вкъщи да  използваме екологични материали (бои, лакове…)

 10. Да избягваме да държим продължително в ръка касови бележки доколкото е възможно.

Направете детокс на вашия и детския организъм с тези продукти:

 Разбирам, че прилагането на всички тези мерки за много хора по различни причини не винаги е лесно. Вярно е, обаче, че  ако избегнем само  някои от тях, значително ще ограничим контакта с тези ендокринни разрушители. Това, че не можем да направим всичко, не ни пречи да направим нещо, поне доколкото е възможно.

Д-р Гийермо Басаури, Испания

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!