Хомеопатичен медикамент за физическо и умствено изтощение

В тази публикация ще се запознаем с един от хомеопатичните медикаменти – Kalium phosphoricum, който използвам най-често и с който имам много добър опит. Желанието ми е да помогна на всички  хора, притискани и уморени от обстоятелствата и начина на живот,  наложен в съвременното общество.

Произход на медикамента Дикалиевият фосфат, солта, от която се приготвя хомеопатичния медикамент Kalium phosphoricum, е минерал, присъстващ в тъканите на нашето тяло.

Намира се най-вече в нервната тъкан, в мускулните клетки, в кръвните клетки и особено в червените кръвни клетки.

Ето защо не е изненадващо, че действието му като хомеопатичен медикамент се фокусира до голяма степен върху състояния на физическа и умствена умора.

Е mail консултация с хомеопат

Kalium phosphoricum е една от 12-те Шуслерови соли, минерални вещества, които присъстват в нашите тъкани и органи и са от съществено значение за поддържане на здравето на нашето тяло.

Сол номер 5, Kalium phosphoricum, е известна още като „солта на нервите“. Както вече споменахме, тази сол е необходима за правилното функциониране на нервната система и мускулите и е чудесен регулатор на съня и състоянията на силна умора, придружени с бледост (признак за склонност към анемия при някои пациенти), потиснатост и раздразнителност. Стресът и претоварването често са отключващ фактор за състоянието на психическо, а също така и на физическо и емоционално изтощение при тези пациенти.

Kalium phosphoricum е и чудесен медикамент при състояния на изтощение след боледуване.

Депресията на интелектуалците

Kalium phosphoricum помага по специален начин при всички тези състояния на психическо, физическо и емоционално изтощение, свързани със ситуации на интелектуално претоварване, в широкия смисъл на думата. Това са хора, чиито житейски обстоятелства водят до ситуация на насищане на нервната им система с всички или някои от признаците и симптомите, които ще опишем.

 Често се оказва, че този хомеопатичен медикамент е много полезен при студенти и професионалисти, подложени на големи умствени натоварвания. Не са редки обаче и случаите, когато обичайни ситуации и проблеми в живота могат да накарат всеки човек да страда, което е състояние, характерно за Kalium phosphoricum.

При консултация пациентите, които могат да имат полза  от този хомеопатичен медикамент, Ви казват, че имат усещане за „празнота в главата“. Те изпитват умствена умора, която им пречи да се съсредоточат и да дефинират идеите, както са свикнали да го правят. Вече не могат да се концентрират нито да помнят както преди.

Това състояние на умствена умора обикновено е придружено не само от обезсърчение и тъга, но и от известна доза раздразнителност и свръхчувствителност. Сякаш са изтощени, но все още имат някаква способност за реакция. Всъщност цялата картина на умора се подобрява със спокойна физическа активност, компания, развлечение и всичко, което мотивира пациента психически или емоционално. Те са изтощени, но все още разполагат с енергиен резерв, ако ситуацията го изисква.

Ако го сравним с  Kalium carbonicum става дума за пациенти, чиито нерви са изострени до степен, че буквално ще скочат при най-малкия шум или физически контакт, който ги хване неподготвени. Също така са свръхчувствителни към болка, която понасят много зле. Могат да почувстват силно сърцебиене с тревожност при най-малката емоция. Често губят самочувствие, изпитват нерешителност и липса на воля.

Физическа умора, главоболие и безсъние.

Физическата умора обикновено е придружена от други, също физически, усещания като проблеми в акомодацията на зрението, в гласа, усещане за буца в гърлото или изтръпване на различни части на тялото. Могат да съобщават за чувство на световъртеж, което се влошава следобед. Психическото изтощение на пациента е такова, че всяко усилие може да му причини главоболие.

Обичайно е човек да съобщава за усещане за болка и тежест в тилната област и шията, а също и около очите. Главоболието е много често срещан симптом при ученици и студенти. Безсънието, характерно за тези състояния на нервно изтощение, може да бъде придружено от кошмари и дори ходене насън.

Всъщност някои пациенти могат да кажат, че тъй като са толкова уморени, се чувстват много по-уязвими и уплашени в ситуации, които не са ги засягали преди.

Чудесен медикамент за нощни страхове при деца, които са уморени и са с малко съпротивление.

Други симптоми на Kalium phosphoricum

Има някои други симптоми, които пациентите, чувствителни към този медикамент, могат да изпитват и които придружават чувството на дълбока умора: 

•  обложен език с цвят на горчица, лош дъх; 

•  кървящи венци; 

•  диария с прострация;

 •  прекален глад дори непосредствено след нахранване;

 •  усещане за празнота в стомаха;

 •  уринарна инконтиненция, причинена от нервната умора;

 •  пълна прострация след полов акт; 

•  болезнена мускулна умора, особено в гърба, със скованост, която се влошава при почивка и се подобрява при бавно и продължително движение;

 •  нервна възбуда на краката, тремор на ръцете и краката;

 •  сърбеж по дланите на ръцете и стъпалата.

Модалности

Един от аспектите, който най-много ни помага да индивидуализираме лечението в хомеопатията, е познаването на  ситуациите, които подобряват или влошават състоянието на пациента, страдащ от заболяването. Има хора, които по време на треска подобряват общото си състояние като свалят дрехи, отвиват се и търсят свежест, а други като се обличат и завиват прекалено.

Тъгата, която съпровожда загубата на любим човек, ще се разсее с компания и развлечения за някои хора, докато други ще предпочетат самотата и изолацията.

В този смисъл виждаме, че пациентите, чувствителни към Kalium phosphoricum, се влошават от всякаква емоция и нервна възбуда, от студен въздух, от интелектуална работа и от продължителни усилия.

И обратно: те се подобряват от топлина, умерени физически натоварвания, хранене, сън, компания и дейности, които харесват и ги стимулират.

Kalium phosphoricum като теренен медикамент

Характеристиките на медикамента, които току-що описахме показват, че Kalium phosphoricum може да бъде полезен за всеки, който преминава през период на умствено, емоционално и физическо изтощение. В дългогодишната си практика съм се убедил, че това е един от страхотните спасителни медикаменти за много хора, които са претоварени и изтощени от изискванията и темпото на съвременния живот. Ние лекарите хомеопати знаем , че всеки от нас реагира на определени хомеопатични медикаменти, които  действат, като подобряват общия ни баланс и   възстановяват, доколкото е възможно, здравословното ни състояние.

 Тези медикаменти са познати като теренни. В хомеопатията  определяме  фоновия хомеопатичен медикамент  на даден пациент като го разглеждаме в неговата глобалност т.е. като  вземаме предвид неговата физика, патологичните му наклонности, личната му и семейна анамнеза, както и неговите умствени, емоционални и поведенчески характеристики. Разбира се, оценяваме също неговата социална, работна и емоционална среда, и всички онези ситуации, които могат да бъдат от значение в живота на човека. За всичко това медицинската консултация изисква време, защото без време е много трудно да опознаеш човек. А как да помогнем на някой, когото не познаваме?

Когато говорихме за Kalium carbonicum, друга калиева сол, вече казахме, че „както при всички соли, комбинацията от нейните минерали, в случая на Kalium carbonicum въглерод и калий, обикновено ги прави вещества със сложни характеристики, а понякога противоречиви и парадоксални”.

Това се отнася и за Kalium phosphoricum, тази сол на фосфор и калий. Докато радикалът Kalium  се свързва с принципа за дълг, работа и семейство, като тези пациенти  са по-скоро затворени хора, то радикалът Phosphorus се свързва с необходимостта от общуване, поддържане на взаимоотношения, приятелство, състрадание и съпричастност, стремеж да се учи и знае, любопитство и пътуване.

Освен това тези пациенти показват тенденция към безпокойство и страх. Затова и пациентите, чувствителни към тази сол, са хора, които смятат, че имат задължение да култивират както своя интелектуален свят, така и личните си взаимоотношения и отдават голямо значение на обучението и приятелствата си.

Те имат голям капацитет за работа и в същото време голяма способност да общуват и да създават нови контакти. Работят много добре в екип, защото изслушват събеседника си и приемат съвети. Те са открити и съпричастни и имат страхотен потенциал да се развиват в професии, в които контактът с хора е основен. Ценят много приятелството и семейството си, но не абстрактно, а в постоянен контакт като развиват взаимоотношенията си. Биха страдали много, ако се налага да се дистанцират от близките си.

Обикновено са много добри ученици, защото за тях ученето, придобиването на знания и умения е задължение, което не само изпълняват с удоволствие, но е обичайно да достигат до степен на изтощение, което ще отключи много техни заболявания. По природа са неспокойни и имат голямо желание да пътуват и да учат. От друга страна обикновено са страхливи и лесно се плашат. На лице са парадоксите на солите. Физически са склонни да бъдат с издължено тяло, но здрави. Обикновено се наблюдават клинични картини на тревожност, умора с нервност, проблеми с костите, дихателната и нервната система, анемия, главоболие и склонност към кръвоизливи. Често описват болката си като пареща.

Kalium phosphoricum и Nux Vomica, въпреки че по същество много се различават, могат да попаднат в един и същи капан в желанието си да надхвърлят своите граници.

Nux Vomica, воден от потребността да постигне целите си, независимо кой и как ще пострада и на всяка цена, а Kalium phosphoricum заради чувството си за дълг и отговорност. Винаги съм казвал, че най-красивото в хомеопатията е, че ви кара да се замислите върху  човешката природа и да разберете светлините и сенките, които всички ние носим в себе си. Нашата светлина и нашата тъмнина. И колкото повече разбираме, толкова по-малко съдим, защото разбирането ни доближава до любовта. Както, моят скъп приятел д-р Хосе Игнасио Торес, казва в публикацията си „Притежаваме толкова много“ „[…] емпатията е черта, която сме наследили от нашите деди.“ Нека го имаме предвид. И ако не искаме да изпадаме в състояния на  изтощение и да страдаме от физическите последствия, които те могат причинят, и да ни накарат да  приемаме Kalium phosphoricum, за да се  избавим от тях, нека се опитаме да живеем като  правим нещата повече с любов, отколкото по задължение.

Д-р Гийермо Басаури /Испания

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!