В Англия се увеличават фаталните случаи на деца с бактериална инфекция. Завръща ли се скарлантината?

Вече 10 са случаите на смърт при малки деца от бактериална инфекция във Великобритания.

Разкрита е бактерията-причинител …

Изолиран е бета хемолитичен стрептокок. Това е позната бактерия, която причинява скарлатина.

На острова се прилага вече профилактично антибиотик в училища със заразени деца.

Завръща ли се скарлатината?

Тя е втората по честота шарка. Характерното за нея е, че не се създава траен имунитет след оздравяване и може да повтори или потрети при един и същи пациент.

Другото интересно при скарлатината е, че се причинява от бактерия и това обуславя нейното лечение – винаги се предписва антибиотик. Неадекватната терапия води до усложнения.

Какво представлява скарлатината?

Това е шарка, която не е толкова заразна. Контагиозният индекс е 50%. Протича с типични обриви и възпаления по гърлото.

Кои са причините за нейното възникване?

Тя е една и е бактерия. Нарича се бета-хемолитичен стрептокок. Той е много разпространен сред децата, може да причини различни болести, включително и скарлатина.

Какво се случва при скарлатината?

Източник на инфекцията е болният човек. За да настъпи болест обаче, е нужно имунитетът на детето да е силно намален. В повечето случаи бактерията остава в гърлото без симптоми. Това се нарича стрептококово носителство. То няма никакви клинични прояви. Ето защо, ако изолираме този причинител при гърлен секрет, а детето е в добро общо състояние, няма нужда да се предприема лечение.

Вижте най-новото в групата ПЕДИАТРИЯ

Болестта се предава по въздушно-капков и контактен път.

Счита се, че децата до 1 година не боледуват поради наличие на вроден имунитет.

Както споменах, възприемчивостта (заразността) от скарлатина е 50% – най-малка от всички шарки. Това означава, че не е голям рискът за боледуване след контакт с болно дете.

Инкубационният (скритият) период е 4 до 7 дни.

Кои са главните симптоми на скарлатината?

Клинично започва с остро начало – болки в гърлото, температура и повръщане.

И двата симптома – температурата и болките в гърлото – са много силни.

Особено характерно е лицето на болното дете – то е силно зачервено с блед триъгълник около устата.

Гърлото е типично възпалено – аленочервено. По лигавицата на мекото небце се виждат малки петна.

Сливиците са уголемени, яркочервени и много често са покрити с гнойни налепи.

Езикът е много характерен – в началото е с бял налеп, но след 2 – 3 дни става ярко малиненочервен, с големи и силно изпъкнали вкусови луковици.

Обривът се появява рано – на 18 – 24-ти час от началото. Той е ситен и кръгъл като глава на карфица, с червен цвят. Разпространява се по шията, тялото и крайниците. Искам да подчертая, че родителите се притесняват много от появата на обрива, като мислят, че е причинен или от храна, или от антибиотика, който е предписан. И двете тези са напълно погрешни.

Обривът липсва по дланите и стъпалата. Пъпчиците не са надигнати над кожата, не се сливат и не сърбят. Кожата като цяло е суха, грапава и настръхнала. След 7-ия ден започва да се лющи.

Как се поставя диагнозата?

През последните години скарлатината може да протече нетипично и без пълната проява на посочените симптоми. Това се дължи на променената реактивност на детския организъм и масовото използване на антибиотици.

Опитният лекар все пак ще се ориентира. Не обривът е важен за диагнозата. Обичам да казвам, че когато се съмнявам дали дадена инфекция е шарка, то отговорът на този въпрос е в… гърлото. В случая то е типично със силното зачервяване и обложения език.

От изследванията при пълната кръвна картина се наблюдава промяна в посока на бактериална инфекция. Повишен е броят на левкоцитите, С-реактивният протеин и СУЕ. В диференциалното броене на левкоцитите преобладават неутрофилните гранулоцити.

Профилактика на скарлатина

При правилно взет материал от гърлен секрет може да се изолира причинителят – бета-хемолитичен стрептокок. Обикновено това изследване става за 2 – 3 дни. Има и бързи тестове, които невинаги са коректни в резултатите.

Когато една скарлатина протича затегнато и се съмняваме за усложнения, се налага да назначим АСТ – антистрептолизинов титър. Това е имунно кръвно изследване и показва реакцията на организма към причинителя.

Какви могат да бъдат усложненията при скарлатина?

Те са ранни – абсцеси в устната кухина, отити, мастоидити, синузити и пневмонии. Те обикновено настъпват в хода на болестта. Ще ги познаем по появата на типичните симптоми за отделните локации. При абсцесите в гърлото – висока температура и силни болки в устата с невъзможност за преглъщане. При мастоидита – болки и подуване зад ухото. Симптомите на синузита са всеизвестни. За пневмония ще мислим, ако температурата на детето е съчетана с дълбока кашлица повече от 5 дни и детето е в нарушено общо състояние.

Късни – миокардит (възпаление на сърцето), гломерулонефрит (имунно възпаление на бъбреците), артрит (възпаление на ставите).

Искам да обърна внимание, че трябва да сте много внимателни, когато детето ви се разболее 2 седмици след прекарана скарлатина. Може да вдигне температура, да е в нарушено общо състояние, кожата и видимите лигавици да са бледи. Винаги трябва да се мисли за предхождащата шарка и да се отхвърлят късните усложнения. Не бързайте да казвате, че е поредният вирус.

Скарлатината се лекува с антибиотик, който е предписан от лекар!

Скарлатина – какви изследвания се назначават

Шуслерови соли и скарлатина

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!