Недоносеното бебе – какво може да очаквате в зависимост от седмицата на раждане

Мъничето ви не е имало търпение да дойде при вас и е подранило с появата си на бял свят? Ако бебето ви е родено недоносено или преди термин, то съвсем не е изолиран случай – статистиките сочат, че 1 от всеки 10 бебета в света се ражда преждевременно.

За преждевременно раждане се счита раждане, настъпило три седмици преди приблизителния термин в 40-та седмица от бременността, т.е. преди 37-та гестационна седмица.

Според седмицата на раждане, бебетата се определят със следните степени на недоносеност:

 • Изключително недоносено бебе (родено преди 28-ма г.с.)
 • Много недоносено бебе (родено м/у 29-а и 34-а г.с)
 • Умерено недоносено бебе (родено м/у 35-а и 37-а г.с)
 • Недоносено бебе (родено преди 37-а г.с)

Гестационната седмиица, в която се е родило бебето, ще бъде определяща за това какви интервенции може да са му необходими. Счита се, че в зависимост от това колко по-рано е настъпило раждането, може да се увеличи и рискът от евентуални усложнения. От друга страна, всяка допълнителна гестационна седмица увеличава шанса за оцеляване и благоприятните прогнози за бебето.

Лекарите не винаги знаят защо някои бебета се раждат преждевременно и не винаги могат да предотвратят преждевременното раждане. Изследванията за данните на преживяемост при недоносени деца също са изключително обширни и резултатите варират значително в зависимост от държавата, майчините фактори и теглото на бебето при раждане.

Но едно нещо е сигурно – процентът на оцеляване за бебетата, родени с много висока степен на недоносеност и без проблеми с неврологичното развитие, се повишава постоянно от 2000 г. насам.

Бебета, родени в 24-та гестационна седмица

Бебетата, родени между 20-та и 26-та гестационна седмица се наричат „микро недоносени“ и се счита, че в тези седмици плодът вече има шанс да оцелее извън утробата.

Някои статистики сочат, че бебетата, родени преди 24-та г.с. имат по-малко от 50% шанс за оцеляване. От друга страна, анализ на повече от 8300 раждания в САЩ през 2016 г., е показал, че при бебета, родени в 24-та седмица, 68% са оцелели. Кохортно проучване от 2016 г. на повече от 6000 раждания е установило 60% шанс оцеляване, а друго сочи 60-70% преживяемост за тази гестационна възраст).

При много висока степен на недоносеност, родителите и бебетата може да преминат през трудни периоди и избори. За щастие, с напредъка на медицината, дори най-малките бебета може да бъдат спасени и да пораснат по-големи и по-силни, благодарение на грижите в интензивното неонатологично отделение.

Според проучвания, около 40 на сто от бебетата, родени в 24-та седмица се сблъскват със здравословни проблеми от различно естество, като някои от тези усложнения могат да се проявят веднага или по-късно в живота.

Рисковете за бебетата, родени толкова рано, включват усложнения по отношение на:

Кожа и топлина

Вашето мъниче трябва незабавно да бъде поставено в кувьоз, за да запази телесната си температура. Бебетата, родени толкова рано, все още не са имали възможност да натрупат кафява телесна мазнина – тази, която се намира точно под кожата и ги поддържа затоплени. Кожата също е изключително тънка и деликатна.

Дишанеобмяна на кислород и въглероден диоксид в алвеолите (външно дишане) или между кръвта в капилярите и клетките на организма (вътрешно дишане)

Долната част на белите дробове и дихателните пътища на бебето започват да се развиват едва около 24-та гестационна седмица. Бебетата, родени по това време, ще се нуждаят от помощ, за да дишат. Обикновено дишането се подпомага с поставянето на малки тръбички в носа или устата на бебето, наречени канюли. Те после достигат до дихателните пътища (трахеята или дихателната тръба), за да се помогне на бебето да диша, чрез подаване на затоплена въздушна смес, обогатена с кислород. Понякога може да се наложи и интубациявъвеждане на тръба в кух орган, главно в ларинкса, трахеята..

Зрениеспособност за виждане

Около 24-та гестационна седмица в утробата, очите на бебетата все още са затворени. Клепачите и очите им все още не са достатъчно развити, за да могат да се отварят. Мек памук или марля може да бъдат поставени върху очите на бебето, за да предпазват от светлината, докато зрението му продължава да се развива.
В някои случаи очите на бебето може да не се развият както трябва, което да доведе до проблеми със зрението или дори до слепота.

Слух

Учудващо е, но дори бебетата с много висока степен на недоносеност вече имат напълно оформени уши. Бебето може да започне да чува около 18-та гестационна седмица! Въпреки това, тъпанчетата на мъничето са все още много деликатни и чувствителни в 24-та седмица. Някои бебета, родени толкова рано, може да имат проблеми със слуха.

Други проблеми

Някои бебета с много висока степен на недоносеност може да имат и проблеми, които засягат мозъка и нервната система, дори когато пораснат. Тези усложнения включват церебрална парализа, обучителни трудности и поведенчески проблеми.

Бебета, родени в 26-та гестационна седмица

Ако бебето се роди в 26-та гестационна седмица, то все още е с екстремна степен на недоносеност. Но много неща са се подобрили само за изминалите няколко гестационни седмици, което увеличава и шансовете му за оцеляване.

В цитирания вече анализ от 2016 г., е установено, че бебетата, родени в 26-та гестационна седмица, имат процент на преживяемост от 89 на сто, а кохортното проучване посочва процент от 86 на сто.

Голямата разлика, допринасяща за повишаването на процента на преживяемост в 26-та г.с., спрямо 24-та г.с., е развитието на белите дробове. До около 26-та гестационна седмица долната част на белите дробове на бебето вече е по-оформена и в тях са се развили малки дихателни торбички, наречени алвеоли.

Новороденото все още е твърде малко и крехко, за да диша самостоятелно, но дробовете му са по-развити и по-силни. То все още трябва да бъде в кувьоз, а дишането е подпомагано с дихателни тръбички, които да му доставят животворен кислород.

Счита се, че около 20 на сто от бебетата, родени в 26-та гестационна седмица, може да се сблъскат с определени здравословни проблеми в процеса на израстване, като например:

 • проблеми със зрението
 • проблеми със слуха
 • обучителни трудности
 • когнитивни проблеми
 • поведенчески проблеми
 • проблеми със социалните умения

Някои бебета, родени в 26-та гестационна седмица, може да развият и сърдечни проблеми.

Бебета, родени в 28-та гестационна седмица

Бебетата, родени след 28-та гестационна седмица, е с висока степен на недоносеност, но вече са в по-благоприятна ситуация след раждането в сравнение с бебета, родени само 2 до 4 седмици по-рано. Това е така, защото жизненоважните органи (сърцето и белите дробове) са много по-развити.

Статистиките сочат, че в 28-та г.с. процентът на преживяемост на е 80-90 на сто. Някои клинични проучвания дават още по-обещаващи данни, показващи нива на преживяемост от 94% до 98% в тази гестационна възраст.

Само при 10% от бебетата, родени в 28-та гестационна седмица, има риск от дългосрочни усложнения, сред които:

 • проблеми с дишането
 • инфекции
 • храносмилателни проблеми
 • проблеми с кръвта
 • проблеми с бъбреците
 • проблеми с мозъка и нервната система (напр. гърчове).

Бебета, родени между 30-та и 32-ра гестационна седмица

Какво огромно влияние оказват няколко допълнителни седмици в утробата! Бебетата, родени между 30-та и 32-ра гестационна седмица, въпреки че все още се считат за недоносени, имат най-малко 99% шанс за оцеляване. Рискът от усложнения за здравето и развитието на по-късен етап също е много нисък.

Бебета, родени между 34-та и 36-та гестационна седмица

Ако бебето се роди между 34-та и 36-та гестационна седмица, то е с лека степен на недоносеност. При тези бебета има и най-малко рискове от усложнения, защото са прекарали повече време в майчината утроба.

Недоносеното бебе, родено между 34-та и 36-та г.с., има почти 100% шанс за оцеляване и същите прогнози в дългосрочен план като децата, които са родени доносени.

И все пак, бебето, родено между 34-та и 36-та г.с., може да е по-малко и малко по-деликатно от бебе, родено в 40-та седмица (доносено бебе). Лекарите може да препоръчат то да остане в кувьоз в болницата за седмица или две, за да порасне още малко и да укрепне, преди да се прибере вкъщи.

Накратко

Ако бебето ви се роди преждевременно, има различни фактори, които оказват влияние върху шансовете му за оцеляване и бъдещото му развитие. Най-важният от тях е допълнителните седмици, които то е прекарало в майчината утроба.

Напредъкът в медицината, що се отнася до грижите за недоносени бебета, вече може да гарантира по-добри резултати и повече спокойствие за родителите. И макар всяка допълнителна седмица, прекарана в утробата, да дава повече сигурност, знайте, че шансовете за оцеляване недоносените бебета се увеличават с всяка изминала година.

Източник: www.healthline.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Искра Петрова

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!