Ларингити при децата

Те са много чести в ранна детска възраст. Ключовите симптоми са два – промяна на гласа и характерната суха и лаеща кашлица.

Ларинксът или гръклянът, както го наричат някои, има две функции – въздухоносна тръба от системата на горните дихателни пътища и гласов орган. В него се намират гласните връзки, които при дадено налягане от движещия се въздух образуват звуци.

Ларинксът наподобява двигателен орган – изграден е от хрущяли, мускули и съединителни влакна.

При новороденото и малкото кърмаче той е къс и високо разположен – в горно-предната част на шията. Има фуниевидна форма, тесен просвет и податливи хрущяли. Отвътре е покрит с нежна и добре кръвоснабдена лигавица. Именно тези особености ни дават обяснение за честите ларингити, от които страдат децата ни.

10 хомеопатични препарата, които трябва винаги да носите със себе си

С течение на времето той слиза по-надолу и хрущялите се втвърдяват.

Формата и разположението на ларинкса се оформят окончателно през пубертета, когато настъпват и половите различия в големината му. При момчетата започва по-усилен растеж, особено в предно-задния сегмент. Това води до промяна на гласа – мутация.

Какво представлява ларингитът?

Това е възпаление на лигавицата на ларинкса и околните тъкани, включително и гласните връзки.

Кои са причините за неговото възникване?

На първо място са инфекциозните причинители. Тук вирусите имат водеща роля. Най-чести са парагрипните, аденовирусите, ехо вирусите и др.

Ако ви e омръзнало децата ви да боледуват често и да са с непрекъсната кашлица – започнете профилактика с ИмуноКидс на Dr.Mario

На второ място като причина следват алергиите. Този ларингит все по-често се среща сред нашите деца. Те дават реакция към полените от цъфтящите растения, към домашния прах и към някои животни.

По-рядко като причина се обвиняват бактериите. Изключително тежък ларингит е причинявала дифтерията. За щастие, тя е изкоренена. Все още се прави имунизация срещу нея. Затова моят апел е да ваксинирате децата си.

Какво се случва при ларингита?

Вследствие на инфекция или алергия се възпалява лигавицата на ларинкса.

Много по-драматични са промените при т.нар. псевдокруп или субхордален ларингит. При него се наблюдава оток на пространството под гласните връзки и спазъм на мускулите на ларинкса. Получава се стеноза (стеснение) на дихателните пътища.

Кои са главните симптоми?

При обикновен ларингит общото състояние на кърмачето (малкото дете) е запазено. Температура липсва или е субфебрилна.

Ключовият симптом е промяната на гласа – той е пресипнал и може съвсем да изчезне.

Друга проява е кашлицата, която е типична – дрезгава и суха.

Много по-драматични са симптомите на субхордалния ларингит. Той се среща при деца от 6 месеца до около 5 години. Причина за неговото възникване са вирусите, най-вече парагрипните. Обикновено децата имат и алергична предразположеност.

Интересното е, че има типове деца, които при различни провокации и инфекции реагират с псевдокруп (субхордален ларингит). Началото му обикновено е внезапно и за да е пълен ужасът на родителите, той настъпва през ранните часове на нощта.

Детето вдига температура, събужда се и много трудно си поема въздух. Има едно много характерно стържене при вдишване, което ние, лекарите, наричаме инспираторен стридор.

Кашлицата е честа, суха и лаеща. Температурата е висока. Лицето на детето е зачервено. То е уплашено.

Как се поставя диагнозата?

Много лесно, от разстояние. Кашлицата и трудното вдишване (стридор) са толкова характерни, че ако сте го видели веднъж, няма да го забравите.

При прегледа лекарят установява зачервено гърло. Възпалението на ларинкса не може да се установи при обикновен преглед. Нужна е специализирана консултация с УНГ специалист. При т.нар. ларингоскопия той ще установи оточна лигавица на ларинкса и спазъм на гласните връзки.

Назначените кръвни изследвания обикновено са в норма.

Какви могат да бъдат усложненията?

Обикновено болестта протича сравнително леко. На следващата вечер може пак да се появи пристъп, но той ще бъде по-лек.

Разбира се, при тежък ларингит детето трябва да се хоспитализира и да се наблюдава от лекари, за да не се получи пълно запушване (обструкция) на дихателните пътища.

Друго усложнение е, когато инфекцията „слиза“ надолу. Развива се бронхит и пневмония. Как ще ги познаем? След като отшуми острият пристъп и гласът се стабилизира, обикновено детето отново вдига температура. Състоянието му се влошава, започва да кашля влажно с храчки. Може да има затруднение на дишането, но този път при издишване. Появява се и бронхиален спазъм.

С какво може да се обърка ларингитът?

Моля се да не се наложи да мислим за дифтериен ларингит. Той е изключително тежък, детето е интоксикирано, много трудно диша вследствие на бели налепи, които обхващат вътрешната кухина на ларинкса. За да се избегне тази коварна болест, е създадена ваксина. Тя е включена в шествалентната, която се прилага при малките бебета.

Чуждо тяло – при попадането му в дихателните пътища детето се задавя и започва да кашля. Няма симптоми на възпаление. Обикновено проявите са еднократни.

При морбили в началния стадий може да има ларингоспазъм. След това се появяват конюнктивитът и типичният обрив, които насочват към диагнозата.

Лечение на ларингита

Първо искам да ви насоча във вашите действия, ако се случи ларингитен пристъп през нощта. Както вече стана дума, той е много драматичен.

Ако детето се събуди изплашено със суха и кънтяща кашлица и трудно си поема въздух, трябва да го изведете на чист въздух на балкона. Друг вариант е да пуснете топлия душ в банята и детето да вдиша образувалата се пара. А най-правилно е да направите инхалация с физиологичен разтвор (натриев хлорид 0,9%).

Ако не се овладее състоянието, детето трябва да се прегледа от лекар.

Инхалациите могат да се правят няколко дни – 3 пъти по 3 мл.

От хомеопатичните медикаменти препоръчвам:

„Апис мелифика 15 СН“ – средство на първи избор при оток на ларинкса и задух. Неговият ефект е бърз. Даваме го, докато чакаме спешна помощ.

„Спонгиа тоста 9 СН“ – 3 – 4 пъти по 5 гранули. При нея имаме внезапен ларингеален спазъм през нощта и кашлица със много гъсти секрети. Детето се подобрява от топли компреси или пиенето на топли течности.

„Хепар сулфурис 15 СН“ – 2 пъти по 5 гранули. При него кашлицата е дрезгава и лаеща, а вдишването затруднено. Обикновено тези симптоми се появяват след излагане на студено и влажно.

„Самбукус нигра 9 СН“ – 3 пъти по 5 гранули. Той е типичен за псевдокрупа. При него имаме влошаване през нощта, суха и лаеща кашлица и ларингит със стридор (затруднено вдишване).

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. Здравейте , детето ми е на 4години и половина . От няколко дни отново е със запушен нос но няма никакви секрети . Вечерно време се мъчи ужасно много. Хърка доста шумно , задушава се по време на сън като неможе всеки път да регулира вдишване и издишване . Няма температура от време на време но не постоянно има от тази лаеща кашлица . Миналата зима имахме проблем със запушен нос близо 3 месеца .
    Какво бихте ми препоръчали . Благодаря предварително.

    1. Здравейте Биляна, Според мен, детето Ви не страда от чести ларингити, а просто има възпалена трета сливица и при контакти с болни , тя се обострля.
      От там и симптомите. Мога да ви помогна с индивидуална профилактична схема. Пишете ТУК.

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!