Ваксина срещу варицела: показания за поставяне, препоръки, странични ефекти

Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Въведение
Варицелата, известна още като лещенка, представлява остро инфекциозно заболяване, типично за детската възраст с изключително висок контагиозен индекс. Макар да протича леко в масовия случай, то при някои пациенти може да доведе до редица сериозни усложнения, а в дългосрочен план крие риск от развитие на херпес зостер при драстичен спад в имунната защита.

Полезна и подробна информация може да намерите в раздел Здравни проблеми:
» Варицела

За предпазване на рисковите групи пациенти, за намаляване на последиците от варицела и съответно рисковете от херпес зостер, много специалисти препоръчват имунизация с ваксина срещу варицела.

В много страни и райони на света ваксината е въведена като задължителна, но на територията на България все още не е включена в задължителния имунизационен календар и се поставя само при изрично желание на родителите.

Ползи и ефективност от поставяне на ваксина срещу варицела

Ваксината срещу варицела принадлежи към живите ваксини и съдържа малки количества отслабен вирус с цел стимулация на имунната система за производство на антитела за предпазване от заразяване. Поставянето на две дози води до изграждането на активна имунна защита, като най-добри резултати се регистрират при поставяне в ранна детска възраст, докато при подрастващи и възрастни желаният ефект се постига в около три четвърти от случаите.

Основните ползи и ефективност от поставяне на ваксината против варицела включват:

  • Изграждане на траен имунитет: поставянето на две дози от ваксината води до изграждането на траен доживотен имунитет срещу инфекцията при над 95 процента от децата и при над 75 процента от възрастните
  • Превенция на тежко протичащи форми: ваксината предпазва от заразяване с варицела в 9 от 10 случаи, като важна особеност е, че при възникване на инфекция, тя е лека, протича с появата на няколко обривни лезии, леко увреждане на общото състояние и бърз самоограничаващ се характер. Различни проучвания в областта показват, че поставянето на ваксината предотвратява развитието на тежки форми на заболяването в над 97 процента от случаите в детска възраст и в над 80 процента от случаите при възрастни
  • Превенция на усложнения: усложнения при варицела се развиват главно при лица с компрометирана имунна защита, по време на бременност и при определени подлежащи заболявания. Ваксината против варицела предпазва от инфекцията, но дори и при заразяване се счита, че рискът от развитие на усложнения е минимален и се асоциира с наличието на други подлежащи фактори (неглижиране на болестта на фона на други увреждания)
  • Намаляване риска от разпространение на инфекцията: имунизираните лица не са преносители на инфекцията и не представляват риск за останалата популация

Показания за поставяне на ваксината срещу варицела
Сред основните показания за поставяне на ваксината против варицела се включват всички деца, подрастващи и възрастни, които не са преболедували от варицела и по един или друг начин са изложени на риск от заразяване.

Сред основните причини и показания за поставяне на ваксината се включват:

  • Провеждане на онкологично лечение: при провеждане на химиотерапия, в някои случаи и на лъчетерапия, биологична терапия и други за лечение на подлежащи ракови образувания, е налице повишена сензитивност на пациентите на фона на понижен имунитет, което ги излага на риск при контакт с болен
  • Тежки подлежащи заболявания: някои подлежащи заболявания, включително HIV, СПИН, тумори, неконтролирани хронични системни заболявания (диабет, сърдечно-съдови увреждания), туберкулоза и други също излагат на по-висок риск пациентите при контакт с болни от инфекцията от тежко протичане и развитие на усложнения от различно естество
    продължителен прием на кортикостероиди: продължителната кортикостероидна терапия по повод на различни подлежащи заболявания съдейства за отслабване на имунната защита и улеснява заразяването с варицела
  • Планиране на бременност: една от рисковите групи, при които варицелата протича тежко и с риск от сериозни усложнения, са бременните, поради което всички жени, които не са преболедували от варицела и планират бременност, се препоръчва да бъдат имунизирани.

Стандартна схема: обикновено първата доза от ваксината се поставя на деца на възраст между 12 и 15 месеца, а втората доза се поставя във възрастта между 4 и 6 години.
Поставяне на бебета под 1 година: в определени случаи, само след изрична консултация и одобрение от лекуващия лекар, ваксината може да бъде поставена при бебета над 9 месеца. При бебета, родени от майки, които са преболедували инфекцията, е налице пасивен имунитет в рамките на около шест месеца, поради което не е необходима допълнителна защита.

Схема при големи деца и възрастни: при деца между 6 и 13 години двете дози на ваксината обикновено се поставят с интервал между тях от поне три месеца, докато при деца над 13 години, както и при възрастни необходимият интервал между двете дози е от порядъка на 4 до 8 седмици.

Ваксина след рисков контакт: при контакт с болен от варицела в рамките на три до пет дни може да бъде поставена ваксина, като нейната ефективност се оценя високо с нисък риск от заразяване или леко боледуване при развитие на инфекцията. С най-висока ефективност за предпазване от заразяване е поставянето на ваксината в рамките на първите 72 часа след рисковия контакт.

Рискове, странични ефекти и противопоказания за поставяне
Подобно на всеки лекарствен препарат и ваксината против варицела крие известни рискове от поява на странични ефекти, като е общоприето и доказано, че рисковете, които крие поставянето на ваксината са пренебрежимо малки в сравнение с рисковете, които крие тежкото протичане на инфекцията.

Сред възможните странични ефекти се включват:

Локални реакции: най-чести са леките прояви на мястото на поставяне на ваксината, включващи болка, зачервяване, подуване, повишена чувствителност.
Обрив: при малък процент от имунизираните е възможно в рамките на до един месец от поставяне на ваксината появата на лек обрив, който се самоограничава в рамките на няколко дни. Обривът при някои се локализира само около мястото на инжектиране.
Системни леки странични ефекти: възможно е преходно повишение на телесната температура, повишена раздразнителност (характерно за малки деца), леки грипоподобни прояви, главоболие, сънливост и други.
Алергия: в много редки случаи е възможно развитие на алергия, като още при първите симптоми (подуване на езика, лицето, затруднено дишане, промени в съзнанието) е необходима спешна медицинска намеса.
Редки странични ефекти: в много редки случаи е възможно развитието на конюнктивит, гастроентерит, отит, тежък кожен обрив, неврологични прояви, пурпура на Шонлайн-Хенох и други, които изискват консултация със специалист.

По-висок риск от поява на странични ефекти е налице при неправилно съхранение на ваксината, грешки при поставянето, поставяне въпреки наличието на противопоказания и активно заболяване с инфекциозен характер, както и в някои случаи на нежелани лекарствени взаимодействия.

В някои случаи се препоръчва отлагане на имунизацията до стабилизиране на пациентите, а в определени ситуации ваксината срещу варицела е противопоказана и поставянето крие риск от изява на тежки странични ефекти:

Известна алергия: при известна подлежаща алергия към неомицин, желатин или някои от компонентите на ваксината е противопоказано нейното поставяне.
Подлежащи заболявания: при подлежащи онкологични заболявания, хематологични нарушения, тежък имунен дефицит с различна етиология, провеждане на имуносупресивно лечение, активна инфекция, при фебрилни състояния
Бременност: по време на бременност, както и един месец преди забременяване е противопоказано поставянето на ваксината срещу варицела.
Кръвопреливане: след преливане на кръв и кръвни продукти, лечение с някои имуноглобулини и други е необходимо отлагане на имунизацията до поне пет месеца след интервенциите.
Предварителната консултация с лекуващия лекар с провеждане при необходимост на обстоен преглед и изследвания може значително да редуцира рисковете от поява на странични ефекти. При основния процент от имунизираните лица липсват странични ефекти или са налице само леки локални прояви.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!