Какво представлява водната терапия и защо е полезна за децата?

Какво представлява водната терапия? За какво помага на децата и при какви състояние е препоръчителнa?

Водата е удоволствие и среда за терапевтично въздействие върху децата със специални потребности. Децата с по-бавно развитие трябва също да имат възможността да изпитат удоволствието от движението, а за целта те трябва да упражняват усещането за движението, което ще им помогне в развитието.

Водната рехабилитация влияе благоприятно върху спастично повишения мускулен тонус, като помага мускулите да се отпуснат и детето да чувства тялото си по-свободно, благодарение на по-високата температура на водата. Освен това водата помага да спрат нежеланите неволеви движения на тялото и крайниците, а се улесняват други, с които се увеличава опита на децата. В същото време тя е препятствие за голямо натоварване и повишава стабилността, подобрява координацията на тялото и движенията на крайниците. Водната терапия повлиява мускулния тонус; подобрява обема на движение в ставите; засилва мускулатурата; подобрява концентрацията, координацията и баланса, като се правят упражнения във водната среда.

Каква е разликата с адаптираното плуване?

Адаптираното плуване използва повече усвояването на различни техники и стилове плуване, но съобразени с възможностите на децата. То оказва благоприятно влияние върху общото физическо състояние, самоконтрола, дисциплината, координацията, баланса и концентрацията.

За кого е програмата?

Mрограмата е предназначена за всички деца с двигателни увреждания и проблеми в развитието, като например Церебрална парализа, различни генетични синдроми, деца с разстройство от аутистичния спектър и др. Като възрастовата група, която ние можем да обхванем според размерите на нашия басейн е от 1г. до 10г. възраст.

Обследване/консултация с инструктор по плуване, кинезитерапевт и социален работник – защо е необходимо?

Консултацията с екип от специалисти се налага, за да може да се определи, за кое дете е подходяща водната терапия в Карин дом.

Кои са специалистите, които работят с децата?

Специалистите, които работят с децата в басейна, са инструктори по плуване и водна терапия. Те също така са студенти по кинезитерапия, което ги прави още по-добри специалисти, защото са запознати с медицинските диагнози и състояния на децата.

Играта като начин на терапия – коя е любима игра в басейна 

Децата много обичат водата – пръскат вода с ръце и крака, също така обичат да се състезават помежду си! В тази връзка можем да се похвалим, че подготвяме няколко деца преминали тази Общинска програма, за участие в състезание по адаптирано плуване и те и техните родители са изключително развълнувани от този факт. Горди сме, че за изключително кратък период  успяхме да стигнем до участие в състезание.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!