Лечебни растения (билки) и детски имунитет

Огромно е желанието както на родителите, така и на лекарите да открият лекарството, което ще засили имунната система на детето и ще разруши отчайващия сценарий на боледуване.

И наистина – децата ни все по-често боледуват. И на всичкото отгоре продължително.

Ако приемем, че едно дете до 7-годишна възраст е болно 10 пъти в годината и всяка болест продължава 2 седмици – 14 дни, то се получават 140 дни липса на здраве – половината от годината.

Е, при този сценарий кога ще има възможност да се възстанови организмът, да се увеличи апетитът на детето, за да се набавят тъй необходимите протеини, които са основна структура в имунната система?

Неслучайно родителите трескаво търсят алтернатива, природни продукти, които ще подобрят имунната кондиция на детето.

В това отношение ние, лекарите, сме длъжници. Не даваме правилни съвети и не отделяме нужното внимание за избор на профилактично средство.

Главоболие при децата…

Моето мнение е, че природните продукти, ако са правилно подбрани, ще окажат стимулиращо въздействие върху детския организъм.

Важното е тези лечебни растения (билки) да отговарят на дадени условия, които са следните:

 • Да имат доказан произход.
 • Да растат по възможност в същия ареал, в който живее детето – на радиус 300 километра. По този начин най-добре се предава жизнена и стимулираща енергия. Тя е с равна честота (резонанс) с тази на детето.
 • Лекарственият продукт, който е изготвен на базата на тези билки, да е създаден от реномиран производител, който най-добре ще съблюдава дозата, взаимоотношенията между съставките и начина на съхранение.
 • Не препоръчвам родителите сами да си правят билкови смеси, защото при детето разликата между токсична и лечебна доза е много малка.

И така, ще спомена няколко лечебни растения, които според мен са безспорни с качеството си да стимулират детския имунитет. За щастие, те растат и в България.

За детския имунитет – Сиропът Dr.Mario ИмуноКидс съдържа най-необходимите билки

Черен бъз

Черният бъз е изключително полезно растение. Всички части от него се използват за приготвянето на лековити отвари и екстракти. Най-полезни са плодовете и цветовете, както и листата му.

Той е храст, който може да достигне до 3 – 5 метра височина. Обитава предимно субтропичните райони в северното полукълбо.

Цветовете му са бели, дребни и ароматни, с леко сладникава миризма.

Плодовете са кръгли и тъмни, със сладко-кисел вкус. Децата много ги обичат. Не е препоръчително да се консумират в сурово състояние. Много родители си правят домашни сиропи, но те трябва да бъдат внимателни, защото предозирането и неправилното съхранение могат да превърнат сока от полезен в токсичен.

Големият български лечител Петър Димков е възхитен от стимулиращото действие на черния бъз. Как става негов почитател? Той е присъствал на битка между невестулка и змия пепелянка. В най-решителния момент, когато змията е имала пълно надмощие, се случва чудо. Невестулката със сетни сили се доближава до храст от черен бъз и захапва кората му. Не след дълго се включва в борбата и оцелява.

Според Димков листата и цветовете се берат през месеците май и юни, а плодовете се изчакват да узреят напълно и се прибират през август.

Плодовете са богати на флавоноиди, антоцианини и етерични масла.

Сто грама пресни плодове от черен бъз внасят в организма 42 мг кверцетин и 740 мг цианидин.

Кверцитинът е вещество с доказана антиоксидантна, протововъзпалителна, противовирусна, имуностимулираща активност.

Нощен терор и кошмари при децата и тяхното решение

Той, заедно с флавоноидите, има мощно антиоксидантно действие.

Ето и съставките на плодовете на черния бъз:

 • флавоноидни гликозиди
 • фенолни киселини – 3%
 • антоцианини
 • етерично масло – 0,01%
 • органични киселини
 • витамин С – 0,03%
 • витамини от групата В (В1, В6, В12), инозитол и витамин Р.

Екстрактът от плодовете на черния бъз има изключително противовирусно действие. Много клинични проучвания са установили положителното му стимулиране на организма в хода на грипна инфекция.

Ефектът срещу другите вируси и бактерии е същият. Антиоксидантните му качества способстват за възстановяване на увредените клетки. Това е особено необходимо при децата.

Ехинацея

Полезните свойства на ехинацеята са известни още от древни времена. Тя е широко разпространена в Северна Америка, но от няколко години се култивира успешно и в България. Това е много важно, защото, както добре знаете, за да бъде една билка полезна, е добре да расте в същия ареал, в който живее човека, който ще я консумира. Обяснението е просто – резонанс, съвпадение на излъчваните енергии на двата биологични вида.

Но да се върнем на ехинацеята. Индианците са я използвали за лечение на инфекции, кожни и ставни заболявания и при проблеми със зъбите.

Растението има розови или лилави цветове с шишарка, разположена централно. Стъблата са високи.

Съществуват 9 вида ехинацея, от които 3 се използват в медицината – палида, пурпурея и ангустифолия.

Полезните съставки на ехинацеята са 3 – полизахариди, витамин С и алкиламиди.

Многобройни клинични проучвания доказват високата ефективност на това лековито растение в областта на защитата на организма.

При правилна и редовна консумация се активират както местните защитни механизми, така и специфичните клетки и вещества, които са включени в имунната реакция.

Вече има неоспорими данни, че тази полезна билка има не само превантивен, но и лечебен ефект – изключително ефикасна е в хода на вирусната или бактериална инфекция.

Dr.Mario ИмуноБуст – за възрастни и деца над 10 години

Шипка

Плодовете на шипката са изключително полезни, но ние често не ѝ обръщаме внимание.

В древността са я наричали „дива роза“. Около този храст има много митове и легенди.

И наистина – имаме достатъчно основание да я причислим към супербилките.

Нейната репутация се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковият плод няма аналог в растителния свят!

Плодовете на шипката съдържат 50 пъти повече аскорбинова киселина (витамин С) от лимоните и 10 пъти повече от касиса.

В 100 грама зрял плод се съдържат 700 мг витамин С.

В семената ѝ в концентриран вид се съдържат витамин Е, калиеви, калциеви и магнезиеви йони.

Биоактивният ѝ ефект се допълва от голямото съдържание на флавоноиди.

Всички тези съставки превръщат шипката в уникален природен продукт, който стимулира имунитета и повишава защитните функции на организма във всички фази.

И още нещо – за витамин С сте чели и слушали много. Основното, което трябва да знаете, е, че този витамин има мощен антиоксидантен ефект, чрез който организмът се справя с всички външни и вътрешни агресори.

Преди да бъдат открити дезинфекционните средства, ползването на шипката – както вътрешно, така и външно – е било нещо рутинно. В древността са използвали нейните бактерицидни свойства.

Кръвен здравец

Здравецът е много разпространен в България. Срещат се 23 вида от него.

Най-полезен е т.нар. кръвен здравец. Той е многогодишно растение с хоризонтална коренова система. На височина достига от 15 до 60 сантиметра. Цветовете му са кървавочервени и се появяват през месеците май – август.

За производството на лечебни препарати се използват най-вече коренищата му. Те съдържат 15% дъбилни вещества, главно от групите на катехините, а също и биофлавоноиди и полифенолна киселина.

Всички тези полезни съставки на кръвния здравец имат много силен противовирусен ефект и стимулират защитата на организма.

Изключително полезни са срещу херпес и другите респираторни вируси.

Много интересни са резултатите от най-новите клинични проучвания, които доказват, че препарати на базата на тази супербилка имат стимулиращ ефект върху кръвотворната система и противораково действие.

В детска възраст препоръчвам да се приемат билкови препарати, произведени от доказан и реномиран източник.

Не е желателно вие да си приготвяте отварите, тъй като дозировката не е прецизна, а знаете много добре, че при децата разликата между лечебна и токсична доза е много малка.

Тази статия е откъс от книгата на Д-р Марио Янакиев “Кодът на детския имунитет”

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!