Коксаки инфекция: синдром „ръка – крак – уста“

Тази инфекция е характерна за летните месеци и засяга предимно малките деца – до 5-годишна възраст.

Причинител е коксаки вирус, който е от групата на ентеровирусите.

Болестта започва с висока температура и поява на обриви по дланите, ходилата и устната лигавица. (Заради тази локализация на обривите коксаки вирусната инфекция се нарича още синдром „ръка – крак – уста“.) Те са особено характерни – представляват малки пъпчици, които бързо се превръщат в мехурчета.

Инкубационният период на коксаки вируса е 3 дни.

Той се излъчва чрез слюнката на детето и – сега внимавайте! – много лесно се поселва по играчките и другите предмети. Това е основният начин на заразяване.

Затова изводът е: хигиена и пак хигиена! Непрекъснато почиствайте играчки, лъжички и други предмети, които са в досег с детето, защото, както знаете, малките деца изучават света чрез устата си и обичат да лапат всичко! Постоянно измивайте и дезинфекцирайте ръцете, приборите и шишета на децата си! Недопустимо е да използват едни и същи съдове и прибори за хранене.

Симптоми при коксаки вирус:

Около 3 дни след контакта детето ви вдига висока температура, става неспокойно, защото има болки в устата от новопоявилите се афти. Всъщност точно те ще го тормозят през цялото време на болестта – трудно ще приема течности и храна и има опасност от обезводняване.

Лечение на коксаки вирус

Затова още от самото начало започнете да давате хомеопатичните препарати „Боракс“ и „Рус токсикодендрон“ и разбира се Интуитива.

Обривите, които ще се появят по дланите и ходилата, не са опасни и не сърбят много. Все пак е добре да ги третираме с „Джинджира алба“, защото разчесването им крие риск от допълнително възпаление.

Обикновено вирусът отшумява за 5 до 7 дни. Детето е заразно до 7-ия ден от началото на температурата.

Добър ефект за лечението му има приемът на „Изопринозин“ под формата на сироп.

Много е важно по време на болестта детето да се оводнява постоянно. През първите дни то ще се чувства дискомфортно и няма да иска да приема храна. Не го мъчете и не настоявайте! По-късно само̀ ще започне да се храни.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!