Какво да правим, за да се защитим от слънчевите лъчи и да предотвратим появата на слънчеви изгаряния

Защитата от слънчевите лъчи и предотвратяването на слънчеви изгаряния е от съществено значение за запазването на здравето на нашата кожа. Слънцето, както ни осигурява необходимата топлина и светлина, така излъчва и ултравиолетови (УВ) лъчи, които могат да причинят сериозни повреди на кожата, а също и да допринесат за развитието на рак на кожата.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), слънчевите изгаряния са свързани с увеличен риск от различни кожни заболявания и дори могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. Въпреки това, много от нас все още не осъзнават пълната важност на правилната защита от слънцето и пренебрегват необходимостта от предпазни мерки.

В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните начини, по които можем да се защитим от вредните въздействия на слънчевите лъчи и да предотвратим появата на слънчеви изгаряния.

Разбиране на слънчевите лъчи и изгарянията

Слънчевите лъчи се състоят от различни видове електромагнитно излъчване, което се разделя на три основни категории: ултравиолетови (УВ) лъчи, видими лъчи и инфрачервени лъчи.

 • Ултравиолетови (УВ) лъчи

УВ-лъчите са невидими за окото и се делят на три подкатегории в зависимост от дължината на вълната: УВ-А, УВ-В и УВ-С. УВ-А лъчите проникват най-дълбоко в кожата, докато УВ-В лъчите причиняват повърхностни увреждания и изгаряния. УВ-С лъчите се абсорбират от озоновия слой в атмосферата и обикновено не достигат до Земята.

 • Видими лъчи

Видимите лъчи са тези, които са видими за човешкото око. Те се състоят от различни цветове, като червен, оранжев, жълт, зелен, син, индиго и виолетов, които се наблюдават като дъга във видимия спектър.

 • Инфрачервени лъчи

Инфрачервените лъчи са топлинно излъчване, което не можем да виждаме, но можем да усещаме като топлина. Те проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и могат да предизвикат загряване и дехидратация.

УВ-лъчите и техните последствия за кожата

УВ-лъчите довеждат до сериозни последствия за кожата. При продължително и неправилно излагане на УВ-лъчи, кожата може да пострада в следните аспекти:

 • Слънчеви изгаряния

Повърхностните слоеве на кожата могат да бъдат повредени, когато кожата е изложена на прекомерни количества УВ-лъчи, особено УВ-В лъчите. Това се проявява като слънчево изгаряне, което може да бъде леко, средно или тежко, в зависимост от степента на увреждане на кожата.

 • Преместване на меланина

УВ-лъчите стимулират производството на меланин, който е тъмен пигмент в кожата. В резултат на това кожата може да потъмнее, но това не е равно на защита от вредните ефекти на УВ-лъчите. Въпреки това, повишеното производство на меланин може да бъде признак за увреждане на кожата.

 • Преждевременно стареене на кожата

УВ-лъчите могат да допринесат за появата на бръчки, пигментни петна и загуба на еластичност на кожата. Това се нарича фотостареене и се случва в резултат на дългосрочното излагане на слънцето без подходяща защита.

Класификация на изгарянията

Изгарянията от слънце могат да бъдат класифицирани според тяхната тежест:

 • Леки изгаряния

Леките изгаряния се характеризират със сърбеж, зачервяване и лек дискомфорт на кожата. Обикновено не се считат за сериозни, но все пак трябва да се отдаде внимание на тях и да се предприемат мерки за успокояване на кожата.

 • Средни изгаряния

Средните изгаряния са по-тежки и включват болка, силно зачервяване и мехури върху кожата. В тези случаи е важно да се обръща внимание на симптомите и да се предприемат подходящи действия за облекчаване и лекуване на увредената кожа.

 • Тежки изгаряния

Тежките изгаряния са сериозни и може да включват много тежки болки, мехури, отоци и дори нарушаване на функциите на кожата. Те изискват медицинска намеса и специализирано лечение, за да се предотвратят компликации и да се възстанови здравето на кожата.

Практически съвети за защита от слънчеви изгаряния

 1. Използване на слънцезащитен крем

Нанасяйте слънцезащитен крем с подходящ защитен фактор (SPF) върху кожата преди излагане на слънце. Изберете крем, който предлага защита както от УВ-А, така и от УВ-В лъчите. Нанасяйте го равномерно върху цялото изложено на слънце тяло и го освежавайте на всеки 2 часа или след плуване и потене.

 1. Очила с UV-филтър

Носете слънчеви очила, които имат вграден UV-филтър. Това ще предпази очите ви от вредните УВ-лъчи и ще помогне за предотвратяване на увреждания на очите и кожата около тях.

 1. Шапка или кърпа за главата

Покрийте главата си с шапка или кърпа, когато излизате на слънце. Това ще предостави допълнителна защита на челото, ушите и врата от прекомерната слънчева светлина.

 1. Облекло с дълъг ръкав и качулка

Избягвайте излагането на голи части от тялото на слънцето. Носете облекла с дълъг ръкав и качулка, които ще предпазят кожата ви от вредните УВ-лъчи. При избор на облекло предпочитайте светли и леки материи, които позволяват на кожата да диша.

 1. Избягване на прекомерното излагане на слънце в пикови часове:

Опитайте се да избягвате излагането на слънцето в периода между 10 часа сутринта и 4 часа следобед, когато слънцето е най-силно. Това са пиковите часове, когато УВ-лъчите са най-интензивни и повишават риска от изгаряния.

 1. Търсене на сянка и отдих през по-горещите часове

Ако сте на открито през по-горещите часове, търсете сянка, например под дървета или чадъри. Почивайте на сенчести места, за да намалите непосредственото излагане на слънце.

 1. Правилна хидратация на организма

Пийте достатъчно количество вода, за да поддържате организма си добре хидратиран. Излагането на слънце може да доведе до дехидратация, затова е важно да пиете вода редовно през целия ден.

 1. Внимание при излагане на слънце на деца и бебета

Децата и бебетата имат по-чувствителна кожа, затова трябва да им се осигури специална защита. Избягвайте излагането на децата на пряка слънчева светлина, особено в пиковите часове. Защитете ги с шапки, дрехи с дълъг ръкав и детски слънцезащитни кремове със специално формулирани съставки за деликатната им кожа.

Допълнителни мерки за предотвратяване на слънчеви изгаряния

 1. Проверка на индекса на ултравиолетовата радиация (УВИ)

Преди да планирате активност на открито, проверете индекса на ултравиолетовата радиация (УВИ) за вашия регион. Това е мярка за интензитета на УВ-лъчите и ви помага да оцените колко висок е рискът от изгаряне. Ако индексът е висок, бъдете особено внимателни и предприемете допълнителни мерки за защита.

 1. Избягване на солариумите и изкуственото UV-излъчване:

Избягвайте излагането на изкуствено UV-излъчване от солариуми или соларни лампи. Тези източници на UV-лъчи могат да представляват съществен риск за кожата и повишават вероятността от развитие на рак на кожата.

 1. Редовен медицински преглед на кожата:

Редовните медицински прегледи на кожата са от съществено значение за ранното откриване на промени или необичайни лунички, които могат да бъдат предвестници на кожни заболявания, включително рак на кожата. Посещавайте дерматолог редовно и се консултирайте с него относно защита от слънцето и здравето на вашата кожа.

Информирайте се и бъдете обучени относно важността на защитата от слънцето и негативните ефекти от прекомерно излагане на УВ-лъчи. Разбирането на рисковете и правилните методи за защита може да ви помогне да предприемете необходимите стъпки за предотвратяване на слънчеви изгаряния и запазване на здравето на вашата кожа.

Запомнете, че защитата от слънчевите лъчи и предотвратяването на слънчеви изгаряния са неща, които трябва да се практикуват през цялата година, а не само през лятото или на плажа. Изгледайте тези допълнителни мерки като дългосрочни инвестиции в здравето и красотата на вашата кожа. /https://delpem.com/

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!