Дрога в детска ясла в САЩ: Дете почина, а други три са в болница

Килограм фентанил е открит под завивките на креватчетата. Количеството може убие 500 000 души

Светът

Снимка на загиналото момченце се разпространява в американските медии.

Килограм фентанил е открит под завивките на креватчетата в детска ясла в Ню Йорк. Опасното лекарство, определяно и за мощен наркотик, е причина за смъртта на дете на годинка, а други три са постъпили в болница, съобщава Би Би Си.

Починалият Никълъс Доминичи е посещавал детското заведение само от седмица. По случая са повдигнати обвинения за убийство и притежание на наркотици на двама души. От полицията посочват, че децата са на възраст от осем месеца до две години и най-вероятно са вдишвали фентанил в детската градина.

На трите деца, постъпили в болница, е дадено лекарство, което се използва за преодоляване на предозирането с опиати.

При претърсването на стаята за отдих в детския център полицията е открила един килограм фентанил, скрит под завивките на креватчетата, в които са спели децата, съобщи главен детектив Джоузеф Кени в понеделник. Твърди се, че следователите са открили и три преси, използвани за пакетиране на дрога.

Собственичката на помещенията в Бронкс, Грей Мендес (36 г.) и нейният наемател, Карлисто Асеведо Брито, са изправени пред федерални обвинения за “притежание и разпространение на наркотици, довели до смърт“, съобщиха федералните прокурори.

„Твърдим, че подсъдимите са отровили четири бебета и са убили едно от тях, защото са ръководили група за разпространение на наркотици от детски център. Дневният център е място, където децата трябва да бъдат в безопасност, а не заобиколени от наркотик, който може да ги убие за миг“, каза прокурорът на Манхатън Деймиън Уилямс.

Според полицията дрогата, открита в центъра, може убие 500 000 души.

Фентанилът е синтетичен накротик, който е 50 пъти по-мощен от хероина. В последните години той е причина за рязко увеличаване на смъртните случаи от наркотици в САЩ.

Записи от камерите за наблюдение и телефонни разговори показват, че собственичката на центъра се обадила на съпруга си, след като установила, че децата са зле, преди да се свърже с 911.

Съпругът ѝ пристигнал и изнесъл няколко пълни пазарски чанти от детската стая, посочват разледващите.

Властите все още издирват мъжа, за когото се смята, че е съучастник.

„Единственото ѝ престъпление е това, че е дала помещението под наем на някой, който е имал килограм фентанил“, казва Андрес Аранда, цитирана от ABC News.

Разследването показва, че наемателят г-н Брито е братовчед на Грей Мендес.

И двамата заподозрени са задържани без право на гаранция, защото се смята, че може да опитат да избягат. Всеки от тях може да бъде осъден на доживотен затвор.

Градските здравни инспектори правят изненадващо посещение в детската градина на 6 септември, но не установяват никакви нарушения, коментира градският комисар по здравеопазването Ашвин Васан.

„Много съжалявам, но едно от нещата, които моите инспектори по грижа за децата не са обучени да правят, е да търсят фентанил. А може би трябва“, коментира той на пресконференция в понеделник.

Kметът на Ню Йорк Ерик Адамс призова за “пълна национална атака” срещу лекарството, подчертавайки неговата опасност.

„Една десета от размера на нокът може да убие възрастен. Представете си какво може да причини на дете“, коментира той, показвайки снимка, която илюстрова смъртоносна доза в сравнение с монета от един цент.

Нови изледвания показват, че фентанилът е силно разпространен в САЩ –  всеки ъгъл от Хаваите до Аляска и Роуд Айлънд, е залят от наркотика.

През 2010 г. по-малко от 40 000 души са починали от свръхдоза наркотици в цялата страна и по-малко от 10% от тези смъртни случаи са били свързани с фентанил.

До 2021 г. над 100 000 души са умирали годишно от свръхдози наркотици, като около 66% от тях са били свързани с фентанил.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свържи се с нас:

Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!