Д-р Огнян Георгиев – ортопедия

МЦ “Авицена”

 зав.Отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” АД – град Кърджали

Завършва медицина през 1979г. във ВМИ Пловдив
От 16.03.1984г. до 08.01.1987г. работи като лекар, в отделение по образна диагностика, напуска МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” АД
От 08.01.1987г. до 08.01.1990г. работи във ВМИ Пловдив, където придобива специалност „Ортопедия и травматология”, от 1992 година придобива втора специалност „Образна диагностика”.
От 07.02.1990г. отново започва работа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” АД град Кърджали в Отделение по ортопедия и травматология
От 01.12.2001г. до момента заема длъжността лекар, началник отделение в Отделение по ортопедия и травматология

Травмите
Най-честите причини за травми през есенно – зимния сезон са подхлъзванията по заледените и заскрежени улици.
Какво да правим, ако се окажем безпомощни, вследствие от подобна травма?

За да можете да окажете първа помощ при такива случаи, за начало трябва да установите вида на травмата – счупване или друга травма на крайниците.
Другите травми може да бъдат навяхване, изкълчване, натъртване.

Основните признаци за счупването са силна болка, отоци, невъзможност за движение и др. Счупванията биват два вида – открити и закрити. Откритите счупвания могат лесно да се разпознаят по изпъкналата от раната счупена кост. В този случай увреденото място трябва незабавно да се обездвижи с помощта на подръчни материали (дъска, ламарина и др.). Импровизираната шина трябва да е достатъчно дълга, за да могат да се обездвижат ставите над и под предполагаемото място на счупването. Накрая се завързва здраво с бинт, парче плат или кърпа.
Основната цел на оказваната първа помощ е да се предотврати разместването на счупените кости и да се намали болката на пострадалия, който трябва да стои неподвижно, докато го превързват, и да не се мести, докато не се обездвижи крайника с импровизираната шина. Ако по време на инцидента около вас няма подходящи подръчни средства за обездвижване, в случай на увредена ръка, фиксирайте я към тялото с някаква кърпа, а при пострадал крак – привържете го към здравия.
При открито счупване с кървене на някои от крайниците, преди да пребегнете към обездвижване трябва да се постави стегната превръзка на нивото на кървенето с цел – кръвоспиране.
В случаите на по – леки травми – навяхване, изкълчване, натъртване, докато потърсите специализирана медицинска помощ използвайте кубчета лед или студени компреси върху пострадалата част

Отзиви:

Брой отзиви: 0
Оценка: 0.0
0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Не забравяй да се регистрираш!

Регистрирай се, за да можеш да задаваш въпроси, да създаваш и отговаряш в дискусии, да се свързваш с други потребители и да намериш решение на твоя проблем!