-
Неа Перамус – въпреки инфлацията порциите са по-големи от цените
Неа Перамос и Неа Ираклица
Неа Перамос или Кале чифлик е село в Гърция, област Източна Македония и Тракия с 2468 жители. Селото е разположено на брега на Бяло море, на западния бряг на Кавалския залив. Попада в Гърция след Междусъюзническата война в 1913 година.
През 20-те години в селото са заселени гърци бежанци. В 1928 година Кале чифлик е изцяло бежанско с 216 семейства с 886 души.Неа Перамос и Неа Ираклица
Неа Перамос или Кале чифлик е село в Гърция, област Източна Македония и Тракия с 2468 жители. Селото е разположено на брега на Бяло море, на западния бряг на Кавалския залив. Попада в Гърция след Междусъюзническата война в 1913 година.
През 20-те години в селото са заселени гърци бежанци. В 1928 година Кале чифлик е изцяло бежанско с 216 семейства с 886 души.
Намира се на 18 км от Кавала. Плажната ивица е дълга и тясна, водата е кристално чиста.Част от нея е заето от шезлонгите нва заведения, където се иска консумация. Има и доста други малки плажчета, където спокойствието и гледката са невероятни.
Неа Ираклица почти се слива с Неа Перамос. Неа Ираклица морско селище, разположено на 13 километра западно от град Кавала, на надморска височина от 15 метра. Известно е с живописното си пристанище и плажа си, който е смятан сред най-добрите в района на Кавала.Намира се на 18 км от Кавала. Плажната ивица е дълга и тясна, водата е кристално чиста.Част от нея е заето от шезлонгите нва заведения, където се иска консумация. Има и доста други малки плажчета, където спокойствието и гледката са невероятни.
Неа Ираклица почти се слива с Неа Перамос. Неа Ираклица морско селище, разположено на 13 километра западно от град Кавала, на надморска височина от 15 метра. Известно е с живописното си пристанище и плажа си, който е смятан сред най-добрите в района на Кавала.
Цените почти не са мръднали
Порция тиквички е 3,50 евро. Количеството е такова, че у нас за него ще ви вземат два пъти повече пари! Същото е и к гръцката салата, тзадзикито и пържените картофи, които са около 3 евро. Шишенце узо от 200 грама е около 7 евро – отново по-евтино от много заведения у нас.
Порция бифтек с гарнитура също е 7 евро, както и калмарите. Бирата е около 2-2,50 евро. За 35 евро двама души спокойно могат да хапнат и да пийнат и да си тръгнат сити. В Неа Перамос, например, в някои таверни сервитьорите пресичат централната улица, за да носят поръчките. Хвърчат като стрели, усмивката не слиза от лицето, няма да се изнервите да чакате дори и при пълно заведение. Собствениците често обикалят около масите, разговарят с клиентите и се грижат за настроението им.
Тук се работи и няма плачещи ресторантьори по телевизията. Затова колко тежък е станал животът, как не се издържало и как трябва да се вдигат цените. Проблемът си остава същият – родният ресторантьорски бизнес няма нищо общо със здравата гръцка семейна традиция.
Психологията на БГ бизнесмена е да ти намалява порциите и да ти вдига цените. И това е отдавна – преди Ковид, войната в Украйна и супер мега световната инфлация. Наскоро един икономист каза, че у нас поне 8 процента от инфлацията са субективни. Даже човекът е бил дипломатичен.
Такава е социално-психологическата структура на немалка част от родния ресторантьорски бизнес. За съжаление, тя не се променя много през годините.
50 евро за студио с всички екстри
През юни и септември цената на апартаменти тип студио е 50 евро на вечер. Освен голямата тераса, някои са и с по две спални. Има всички удобства, за да си прекарате почивката и по този начин. Разлика в цените в сравнение с у нас вече има, ако пазарувате в гастронома. Около 50 процента. Но при средна пенсия в Гърция от 800 евро и нагоре, да не говорим за заплатите. Бензинът е средно около 2,40 евро за А-95, така, че трябва да се зарежда у нас.Цените почти не са мръднали
Порция тиквички е 3,50 евро. Количеството е такова, че у нас за него ще ви вземат два пъти повече пари! Същото е и к гръцката салата, тзадзикито и пържените картофи, които са около 3 евро. Шишенце узо от 200 грама е около 7 евро – отново по-евтино от много заведения у нас.
Порция бифтек с гарнитура също е 7 евро, както и калмарите. Бирата е около 2-2,50 евро. За 35 евро двама души спокойно могат да хапнат и да пийнат и да си тръгнат сити. В Неа Перамос, например, в някои таверни сервитьорите пресичат централната улица, за да носят поръчките. Хвърчат като стрели, усмивката не слиза от лицето, няма да се изнервите да чакате дори и при пълно заведение. Собствениците често обикалят около масите, разговарят с клиентите и се грижат за настроението им.
Тук се работи и няма плачещи ресторантьори по телевизията. Затова колко тежък е станал животът, как не се издържало и как трябва да се вдигат цените. Проблемът си остава същият – родният ресторантьорски бизнес няма нищо общо със здравата гръцка семейна традиция.
Психологията на БГ бизнесмена е да ти намалява порциите и да ти вдига цените. И това е отдавна – преди Ковид, войната в Украйна и супер мега световната инфлация. Наскоро един икономист каза, че у нас поне 8 процента от инфлацията са субективни. Даже човекът е бил дипломатичен.
Такава е социално-психологическата структура на немалка част от родния ресторантьорски бизнес. За съжаление, тя не се променя много през годините.
50 евро за студио с всички екстри
През юни и септември цената на апартаменти тип студио е 50 евро на вечер. Освен голямата тераса, някои са и с по две спални. Има всички удобства, за да си прекарате почивката и по този начин. Разлика в цените в сравнение с у нас вече има, ако пазарувате в гастронома. Около 50 процента. Но при средна пенсия в Гърция от 800 евро и нагоре, да не говорим за заплатите. Бензинът е средно около 2,40 евро за А-95, така, че трябва да се зарежда у нас.